Table of Contents
Ce trebuie să știi despre aerisirea casei?
Aerisirea casei este o nevoie igienică de bază pentru că aerul din interior se uzează în timp și trebuie schimbat. În caz contrar devine chiar mai poluat decât aerul de afară.
În trecut s-a acordat o atenție semnificativ mai mare poluării de afară însă în ultimii ani consecințele poluării din interior au devenit tot mai evidente.
Motivul este izolarea termică performantă datorită căreia clădirile au devenit tot mai etanșe fără să permită schimbul natural de aer din interior.
Calitatea aerului în spațiile interioare etanșe se deteriorează rapid iar aerisirea ocazională cu care am fost obișnuiți înainte, de cel mult 2 ori pe zi nu mai reușește să satisfacă necesarul de aer al persoanelor din interior.
Absența aerisirii are efecte negative nu doar asupra sănătății organismului uman dar și asupra sănătății clădirii.
Explicația este simplă, într-o clădire neaerisită se acumulează umiditatea, ceea ce în timp va distruge structura clădirii.
Principalele surse de poluare din interior
Sursa foto: pexels.com
Principalele surse de poluare din interior provin din:
- activitățile cotidiene desfășurate: gătitul, spălatul și uscatul rufe, igiena personală, curățarea spațiului, fumatul…
- lucrurile pe care le folosim în casă pentru igienizare și curățenie, cosmeticele, chiar și lumânările parfumate…
- organismul uman prin respirație consumă oxigen și emană dioxid de carbon iar în perioadele de gripă în aerul din interior ajung agenții infecțioși care pot contamina persoanele prezente în încăpere
- mobilierul vopsit sau tratat cu diferite substanțe dar și alte obiecte din interior ( covoare, parchet, tapet) emană formaldehide
- pot exista scurgeri de gaze radon, un gaz radioactiv periculos supranumit și ”ucigașul tăcut”
Pentru prevenirea problemelor respiratorii și a simptomelor alergice aerul uzat din interior trebuie periodic înlocuit cu aer proaspăt din exterior.
De ce nu se poate face aerisirea casei ca pe vremea bunicii?
Din dorința de a reduce factura pentru încălzire tot mai mulți și-au izolat casele și au pus geamuri și uși din tâmplărie termopan. Dar, aerisirea o fac ca ”de obicei”… și nu înțeleg de ce curg mai tare ferestrele iarna, de ce apare mucegaiul chiar dacă înainte nu apărea, de ce se trezesc obosiți, de ce este miros de ”aer stătut” în casă…
Explicația este aceea că metoda tradițională de aerisire așa cum o făcea bunica prin deschiderea ferestrelor nu mai este nici suficientă și nici satisfăcătoare.
Se consideră că necesarul de aer pentru o persoană adultă este de 30 mc / oră, în condițiile în care desfășoară în interior o activitate de intensitate medie.
Să luăm pentru exemplificare o cameră de 20 mp în care sunt prezente 2 persoane. Concentrația de dioxid de carbon în maxim 2 ore va atinge valoarea de 1000 ppm, limita considerată maximă pentru ca organismul uman să se simtă confortabil. Înseamnă că din două în două ore va trebui să deschidem fereastra indiferent de perioada zilei sau de anotimp… ceea ce este greu de imaginat și nici pe de departe nu va fi realizat.
În plus trebuie avut în vedere că pe fereastra deschisă iese căldura din casă și intră agenții poluanți, praful, alergenii și zgomotul de afară.
Ce soluții moderne există pentru aerisirea casei?
Sursa foto: ergovent.com
Pentru aerisirea construcțiilor cu grad ridicat de etanșeitate a fost concepută o tehnologie modernă de aerisire mecanică controlată, care asigură schimbul de aer din interior fără să mai fie nevoie de deschiderea ferestrelor.
Principalele avantaje în cazul aerisirii casei prin ventilație mecanică:
- Aerul din interior este în permanență curat și sănătos cu o concentrație optimă de oxigen
- Fără noxe poluante și fără mirosuri neplăcute
- Umiditatea din aer este optimă, clădirea fiind ferită de apariția igrasiei și a mucegaiului
- Scad cheltuielile pentru încălzirea sau răcirea casei pentru că se recuperează energia aerului viciat înainte de a fi evacuat.
- Microclimatul din locuință este plăcut și confortabil indiferent de anotimp și de locație
Diferențe și asemănări între cele 2 tipuri de aerisire mecanică
Se disting două tipuri de ventilație mecanică: Centralizată și Descentralizată
Ventilația centralizată
- Este compusă dintr-un sistem de distribuire a aerului și o unitate de ventilație
- Sistemul de distribuție a aerului este format din două rețele: unul pentru introducerea aerului proaspăt iar celălalt pentru eliminare aerului viciat
- Sistemul aerisește întreaga clădire, extrage aerul viciat din băi și bucătărie și introduce aer proaspăt în camere
- Menține indicatorii de confort: Temperatură, Umiditate și CO2 în valori optime
- Previne apariția igrasiei și a mucegaiului
- Unitatea de ventilație cu recuperator de căldură, preia și transmite energia aerului uzat către aerul proaspăt introdus, reducând costurile de întreținere a locuinței
- Recomandat pentru construcții noi sau aflate în faza de renovare pentru a putea ascunde sistemul de tubulatură în structura clădirii
Ventilația descentralizată
- Aerisește punctual încăperea în care este montată
- Menține în valori optime indicatorii de confort: Temperatură, Umiditate și CO2
- Cea mai potrivită alegere pentru încăperi cu probleme de mucegai
- Se montează rapid cu minimul de deranj pentru că necesită segmente scurte de tubulatură care să permită comunicarea aparatului de ventilație cu exteriorul
Având în vedere directive valabile începând din an referitor la consumul energetic aproape de zero pentru casele noi, instalarea ventilației mecanice a devenit o necesitate.
Numai astfel poate fi menținută în interior temperatura optimă de confort, umiditatea optimă pentru evitare igrasiei și a mucegaiului și suficient aer proaspăt cu aport de oxigen cu pierderi minime de energie.
Nu doar clădirile noi au nevoie de aerisire prin ventilație. Și clădirile existente pot fi dotate cu sisteme de aerisire mecanică centralizată sau descentralizată, după caz, pentru creșterea eficienței energetice.
Alegerea și achiziționarea unui sistem pentru aerisirea casei nu este un shoping de rutină. Pentru ca rezultatele să fie cele dorite, cere ajutor de specialitate.
Dacă ai în plan să construiești o casă nouă sau să o renovezi pe cea existentă, cere ofertă personalizată. Ofertarea este gratuită. Astfel vei ști ce costuri implică implementarea unui sistem de aerisire pentru Casa Ta.
Sursa foto: pexeles.com