You are currently viewing Cât de silențios este sistemul de ventilație rezidențial?

Cât de silențios este sistemul de ventilație rezidențial?

  • Reading time:13 mins read

Table of Contents

Sistemul de ventilație corect dimensionat și instalat nu generează disconfort acustic

Un sistem de ventilație corect dimensionat care include o unitate de ventilație de calitate, o rețea de distribuție a aerului corect instalată, elemente de amortizare și suficiente puncte de insuflare și de extragere a aerului, va funcționa la capacitatea normală fără să genereze disconfort acustic.

Conform reglementărilor nivelul de presiunea acustică admis, pentru instalațiile de ventilație și climatizare este pentru camera de zi 25-40 dB(A) și pentru dormitor 20-35 dB(A).

La ce trebuie să fim atenți atunci când alegem unitatea de ventilație?

În principal ventilatoarele din interiorul unității de ventilație sunt sursele generatoare de sunet. Ventilatoarele antrenează aerul în circuit prin instalația de tubulatură. Cu cât viteza de rotație este mai mare și nivelul de zgomot este mai ridicat.

Tocmai de aceea este important ca atunci când alegem unitatea de ventilație să fim atenți la necesarul de aer care trebuie furnizat în locuință și la nivelul de zgomot indicat de producător. Unitatea de ventilație potrivită este aceea care poate acoperi debitul de aer necesar la o capacitate de funcționare de 50-70%. 

În documentația tehnică este specificată distanța de la aparat și până la dispozitivul cu care se măsoară intensitatea zgomotului precum și intensitatea (70%) la care funcționează unitatea când se fac măsurătorile. De asemenea este specificat și zgomotul la intrarea și ieșirea aerului din aparat. 

 

Ce fel de tubulatură necesită o instalație de ventilație silențioasă?

Aerul proaspăt este propulsat de aparat prin sistemul de distribuție a aerului și odată cu aerul este transmis și sunetul de la ventilatoare. Dacă tubulatura este de calitate nu va permite propagarea sunetului în exterior. La fel de important este ca interiorul să fie neted și aerodinamic, ca să nu opună rezistență curgerii aerului. Astfel zgomotul produs de fluxul de aer va fi minim.

Practic singurul element al sistemului de ventilație prezent în cameră, este anemostatul. La nivelul anemostatului nivelul de zgomot se reduce prin micșorarea vitezei fluxului de aer. Acest lucru este realizat deja prin construcția elementelor componente. Fluxul de aer va avea o viteză redusă, datorită trecerii de la diametrul de 75 /90 mm a tubulaturii, la diametrul de 125 mm a plenumului, în care este montat anemostatul.

În momentul punerii în funcțiune a instalației de ventilație se merită ca fiecare anemostat să fie reglat cu atenție astfel ca viteza cu care iese aerul proaspăt din anemostat să nu creeze disconfort.

Pentru evitate fenomenului de transmitere a sunetului între camere, soluția este instalarea tubulaturii de distribuție a aerului în formă de stea (caracatiță) și nu în varianta arbore 

Atenuatoare zgomot ventilație pentru instalații de ventilație silențioase

zgomot ventilatie atenuatoare de zgomot

Pentru a avea o instalație de ventilație foarte silențioasă se vor folosi atenuatoare de zgomot. Acestea pot fi montate:

  • pe unitatea de ventilație, fie numai pe conexiunea pentru introducere de aer proaspăt fie pe ambele conexiuni cea de introducere și cea de extragere a aerului viciat
  • pe ramurile care introduc aerul în camere dacă tubulatura este instalată în varianta arbore.
  • în plenumurile de alimentare a rețelei de distribuție a aerului

Tipuri de atenuator zgomot ventilație

atenuator zgomot 2 buc

Amortizor de zgomot profi-air flexibil, compus din doua tuburi flexibile căptușite cu fibre de lână tratate cu rășină sintetică pentru minimizarea zgomotului. Tubul este suficient de flexibil pentru a putea forma curburi de 90°.

Garniturile din dotare asigură un racord etanș la țevile ISO sau țevile spiro.

atenuator zgomot ventilatie

Amortizor de zgomot BDER-28, din tablă zincată galvanizată cu căptușeală din fibre de poliester ce pot fi folosite atăt la introducerea cât și la extacția aerului.

Sunt produse într-o gamă variată de dimensiuni:

  • Diametrul conexiunii circulare poate fi: DN100, DN125, DN160, DN200
  • Lungimea: 300mm, 600mm, 900mm, 1200mm

Sunt produse fonoabsorbante care se montează local în plenumurile rețelei de tubulatură pentru a minimiza zgomotul de ventilație. Aceste produse fonoabsorbante pe lângă rolul de minimizare a zgomotului de ventilație au și rolul de reglare (limitare) fină a debitului de aer prin rotirea discului amortizor.

În concluzie, dacă sistemul de ventilație este corect dimensionat disconfortul acustic este neglijabil. Trebuie avut în vedere ca unitatea de ventilație să poată acoperi necesarul de aer pentru casă la o intensitate de funcționare de cel mult 65%.

În caz contrar ventilatoarele vor funcționa la o intensitate mai mare, ceea ce înseamnă și o presiune acustică mai mare la nivelul anemostatului.

De asemeni  este important ca și tubulatura sistemului de distribuție a aerului să fie corect dimensionat și instalat cu cât mai puține elemente de legătura care pot opune rezistență fluxului de aer.

Dacă ai în plan să construiești o casă sau să o renovezi pe cea existentă, cere ofertă personalizată. Ofertarea este gratuită. Astfel vei ști ce costuri implică implementarea unui sistem de aerisire pentru Casa Ta.

Sursa foto: pexels.com

Marketing by

Respiră aer proaspăt și în interior!
Este esențial pentru o viață sănătoasă!