You are currently viewing De ce sa aerisesti daca ai aer conditionat?

De ce sa aerisesti daca ai aer conditionat?

 • Post comments:0 Comments
 • Reading time:6 mins read

Table of Contents

Când a apărut primul aparat de aer conditionat?

willis-carrier

Primul aparat de aer conditionat a fost inventat în 1902,  de Willis Haviland Carrier, pentru a controla temperatura interioară și umiditatea dintr-o tipografie din Brooklyn. A prevenit astfel deformarea paginilor tipărite din cauza aerului cald și umed.

Termenul de ”aer conditionat” a fost folosit pentru prima dată în 1906 de inginerul Stuart Cramer care a reușit să îmbunătățească condițiile de muncă din fabricile de bumbac.

casa alba 1

În 1930 Casa Albă instalează pentru prima dată aer condiționat în camerele sale.

În 1946 produția de aparate de aer conditionat depășește 30.000 de unități pe an.

Rolul aerului conditionat în creșterea productivității muncii

aer conditionat, gail cooper

Profesoara Gail Cooper, în cartea sa despre istoria aerului conditionat intitulată ”Air-Conditioning America” , poziționează această tehnologie ca pe un factor cheie în dezvoltarea accelerată a societății americane.

La început aparatele de aer condiționata au fost folosite în halele de producție, cinematografe, teatre și hoteluri de lux, din cauza dimensiunilor mari și a prețului ridicat.

Pe măsură ce tehnologia a evoluat, dimensiunea și costurile aparatelor de aer condiționat s-au redus. Au devenit astfel accesibile la scară largă în zona rezidențială. 

Industria de climatizare a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă după ce s-a demonstrat că menținerea unui climat confortabil pentru angajați crește productivitatea muncii cu cca. 24%.

Importanța aparatelor de aer conditionat

În zilele nostre sunt domenii de activitate pentru care aerul condiționat este de o importanță majoră. Un astfel de domeniu este cel alimentar. Aici pentru reducerea daunelor și protejarea produselor alimentare se fac investiții considerabile în depozite frigorifice și instalații de transport. 

Aerul conditionat este o prioritate și pentru îmbunătățirea confortului și maximizarea performanței la locul de muncă. În zilele toride de vară nu se mai fac resimțite efectele neplăcute ale căldurii și munca poate fi făcută rapid și eficient.

Aparatele de aer condiționat nu mai sunt articole de lux. Datorită competitivității serioase din sfera producătorilor, prețul aparatelor de aer condiționat a devenit favorabilă clienților. Astfel, aceste aparate pot fi instalate în tot mai multe case rezidențiale, cu un efort financiar redus.

Aparatul de aer conditionat nu mai este considerat articol de lux

Aparatele de aer conditionat au fost special concepute pentru a asigura Temperatura și Umiditatea optimă în locuință.

Răcesc aerul din interior sau îl încălzesc prin inversarea ciclului termic al aparatului.

În plus pentru a proteja sănătatea sunt prevăzute cu filtre speciale, capabile să filtreze viruși, polenuri și alergeni.

Aparatele de aer condiționat au evoluat foarte mult din punct de vedere al capacității de răcire, sunt mai eficiente din punct de vedere energetic și sunt produse într-o gamă variată de modele.

Aparatele split, dublu split și multi split sunt tot mai populare. Sunt formate din două părți: o unitate exterioară și una, două sau mai multe unități interioare. Astfel se poate economisi spațiu în interior iar zgomotul de funcționare rămâne afară.

De ce să aerisim dacă avem aer condiționat?

Chiar dacă avem aer conditionat este nevoie să aerisim interiorul!

Aparatul de aer condiționat mențin temperatura și umiditatea aerului la valorile setate sau îl modifică în conformitate cu programul setat în prealabil. Însă, nu înlocuiește aerul din încăpere cu aer proaspăt de afară. Faptul că o componentă a echipamentului este montată pe perete, în exterior, ne face să credem că se introduce aer proaspăt din exterior.

Deși simțim răcoare în interior, totuși, aerul din încăpere se uzează în timp. Se încarcă cu dioxid de carbon, mirosuri și diverse alte substanțe poluante: compuși organici volatili, formaldehide, radon, fum… și trebuie înlocuit.

Se poate deschide fereastra dar în sezonul de vară se va pierde răcoarea din interior.

În prezent, pe lângă metoda de aerisire clasică prin ferestre, avem la dispoziție o metoda ingenioasă  de aerisire prin ventilația controlată mecanică. 

Prin aerisirea mecanică este extras aerul uzat din interior și este introdus aerul proaspăt, în mod continuu. Schimbătorul de căldură din dotare recuperează răcoarea aerului extras și îl predă aerului introdus.

Vara, răcoarea generată de aparatul de aer condiționat va fi menținut în încăpere dar în același timp vom avea mereu aer proaspăt și sănătos în interior.

Aparatul de aer condiționat și Unitatea de ventilație se completează reciproc

aparat aer condiționat

Aparatul de aer condiționat

 • menține temperatura și umiditatea dorită
 • recirculă și purifică aerul din interior
 • nu împrospătează aerul uzat

Este nevoie ca aerul uzat să fie înlocuit cu aer proaspăt cu aport de oxigen din exterior.

Unitatea de ventilație HRV

 • aerisește în mod continuu interiorul
 • extrage aerul uzat și introduce aer proaspăt și filtrat din exterior, cu aport de oxigen
 • recuperează căldura sau răcoarea aerului uzat, înaintea exhaustării acestuia.

Cele două echipamente lucrează foarte bine în tandem pe timp de vară, completându-se reciproc.

Unități de tratare a aerului 5 în 1

Suntem obișnuiți ca pentru a avea un interior cât mai confortabil și sănătos, să montăm mai multe sisteme independente: sistem de încălzire, sistem de aer condiționat, umidificatoare,  sistem de ventilație, sistem de purificare a aerului și diverse aparate de măsurare a parametrilor de confort interior…  Acordând timp, energie și bani pentru procurarea și instalarea fiecăruia în parte.

Există însă unități de tratare a aerului capabile să îndeplinească 5 funcții importante în vederea asigurării unui microclimat confortabil în interior. Astfel:

 • Introduc aer proaspăt și filtrat
 • Încălzesc aerul introdus în timpul iernii
 • Răcesc aerul introdus în cursul verii
 • Reglează umiditatea aerului
 • Mențin calitatea aerului în valori optime indiferent de anotimp și locație

Aceste unități sunt dotate cu automatizare inteligentă astfel echipamentul este extrem de eficient din punct de vedere energetic.

În plus pentru controlul unităților de tratare a aerului avem la dispoziție multiple posibilități de control de la distanță. Practic, din orice colț al lumii putem vizualiza, controla și seta indicatorii specifici al microclimatului casei.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?