You are currently viewing Idei decorare perete pentru case moderne si confortabile

Idei decorare perete pentru case moderne si confortabile

  • Reading time:38 mins read

Într-o lume guvernată de haos… este normal să vrei să ai un spațiu al tău pe care să o simți ca pe o extensie a personalității tale. Un loc în care să te simți bine, în care să existe o armonie perfectă între ceea ce se găsește în interiorul tău și ceea ce formează mediul. Astfel, deși nu toată lumea a înțeles încă acest lucru, pentru a obține armonia perfectă, fiecare detaliu contează.

Așadar, indiferent că ești în căutare de idei pentru decorarea pereților  sau cauți inspirație pentru amenajarea unui spațiu specific din casă, te invităm să citești în continuare.

idei decorare perete living

Idei inedite pentru decorarea pereților interiori

Pereții interiori sunt cei ce înfrumusețează, personalizează și cresc confortul încăperii. Deși multe persoane preferă să îi lase cât mai goi (albi) din varii motive, realitatea este că ei pot reprezenta o adevărată soluție de organizare, mai ales în camerele/casele micuțe.

Așadar, dacă ești în căutarea unor idei decorare perete atunci află că înainte de toate este important să stabilești exact care este intenția ta raportată la respectiva încăpere. Altfel spus, ce vrei să obții? Care este energia generală pe care o cauți în acel spațiu

Reguli de care să ții cont când cauți idei pentru decorarea pereților interiori

Înainte de orice, prima regulă este să stabilești dacă vrei să dai o utilitate estetică sau practică respectivului perete pe care îl ai în vedere. Dacă ai o încăpere mică și vrei să folosești pereții la maxim ca spațiu de depozitare sigur vei avea altă strategie decât dacă ești un adept al minimalismului care vrea pereți goi.

Astfel, după ce ai stabilit acest aspect, vei vrea să ai în vedere decorarea propriu-zisă a pereților interiori. Aceasta se poate realiza:

  • Prin vopsire;
  • Prin acoperirea cu alte materiale (tapet, materiale textile, șamd);
  • Prin acoperirea cu decorațiuni aplicate direct;
  • Prin acoperirea cu rafturi;
  • Prin acoperirea cu plante.

Totuși, lucrurile nu se fac la întâmplare. Dacă ești adeptul minimalismului și vrei să ai un perete gol, pe care să îl decorezi prin vopsire, atunci este puțin mai simplu. Problema se pune doar dacă vrei să mergi pe una sau mai multe culori.

Idei decorare perete prin vopsire uni

Alegerea culorilor se realizează în funcție de energia pe care vrei să o oferi încăperii, precum și în funcție de dimensiunea acesteia. Dacă ai o cameră mică, albul este vedeta. Dacă nu vrei alb atunci poți opta pentru culori deschise.

idei decorare peret 51 ecocald

Foto: freepik.com

Încăperile mai mari se bucură de marele avantaj de a avea la îndemână orice culoare.

idei decorare perete 45 ecocald
idei decorare perete 47 ecocald
idei decorare perete living 4 ecocald
idei decorare perete 48 ecocald
idei decorare perete living 5 ecocald

Foto: freepik.com

Pe vremuri cel mai apreciat mod de a decora pereții era vopsirea cu șablon. Tapetul era atât de rar încât aproape că nici nu se știa de el. Există multe avantaje ale acestui tip de amenajare. În primul rând poți alege exact culoarea pe care să o utilizezi ca „vedetă”. Apoi nu te vei chinui la fel de mult să renunți la model atunci când vrei o schimbare. Este suficient să aplici o nouă vopsea lavabilă și problema a dispărut. Totuși, singurul impediment în calea unei amenajări de succes cu șablon este acela că pe piață nu se găsesc chiar orice modele… dar cam aceeași este problema și în cazul amenajării cu tapet.

Foto: freepik.com

idei decorare perete de la ecocald 7

Idei decorare perete cu pictură murală:

Cea mai populară modalitate de decorare a pereților la ora actuală este pictura murală. Dacă găsești pe cineva care să înțeleagă exact viziunea ta și care să aibă o mână bună, poți obține un rezultat de-a dreptul spectaculos.

idei decorare perete 8 ecocald

Foto: freepik.com

idei decorare perete 10 ecocald

Decorarea pereților utilizând alte materiale

Idei decorare perete cu tapet:

Tapetul este foarte popular, mai ales în rândul familiilor cu copii. Se curăță relativ ușor și vine în foarte multe forme și modele. Este mai ieftin decât dacă ar fi să apelezi la un artist care să îți realizeze o imagine personalizată pe perete, dar nu este la fel de spectaculos.

idei decorare perete de la ecocald 52
idei decorare perete dormitor 12 ecocald

Foto: freepik.com

idei decorare perete dormitor 13 ecocald

Idei decorare perete cu piatră naturală

Într-o încăpere mare, piatra naturală este cu adevărat de efect. Nu e nevoie să îmbraci toți pereții, ci este suficient să oferi acest aspect acelui perete pe care îl stabilești ca fiind de impact.

idei decorare perete de la ecocald 53
idei decorare perete 15 ecocald

Foto: freepik.com

idei decorare perete de la ecocald 56

Idei decorare perete cu material textil

Din nou, vorbim despre un perete – cel pe care îl consideri „vedetă”. Acesta este un trend care a fost preluat de la generațiile anterioare și care își face iar loc în top.
În primul rând textilele aduc o textură caldă, transformând radical atmosfera unei încăperi.
Textilele vin într-o gamă variată de culori și modele și în plus oferă avantaje acustice. Un perete decorat cu material textil poate absorbi sunetul, dând un ambient liniștit și confortabil.

Te-ai gândit vreodată la această idee?
Dacă nu, poate e momentul să o iei în considerare.

idei decorare perete de la ecocald 54

Foto: freepik.com

Idei decorare perete cu lambriuri de lemn

Lambriurile de lemn reprezintă un simbol de eleganță și clasă. Au fost mereu folosite pentru a da o notă specială încăperilor. Deși ai putea crede că reprezintă marca stilului clasic, în realitate poți obține un design modern de nota 10 folosind lambriurile de lemn pentru decorarea pereților interiori.

idei decorare perete 17 ecocald
idei decorare perete 18 ecocald
idei decorare perete 19 ecocald

Foto: freepik.com

idei decorare perete living 20 ecocald

Idei decorare perete cu folie adezivă

Dacă vrei să dai un plus de culoare pereților sau îți plac mesajele motivaționale, atunci poți apela cu încredere la această tehnică. Este foarte populară și, drept urmare, găsești cu ușurință de unde să achiziționezi ceea ce îți dorești. În plus, nu ai nevoie de un specialist care să îți aplice imaginea pe perete.

idei decorare perete 21 ecocald

Foto: freepik.com

Alte reguli pentru amenajarea pereților interiori

Odată ce ai stabilit exact care este stilul în care vrei să amenajezi încăperea, trebuie să stabilești care este punctul de interes al acesteia. Cu alte cuvinte, vei vrea să ai un „perete vedetă”. Sau mai mulți, în funcție de dimensiunea și utilitatea camerei. 

Crearea punctului „focal” (central) al încăperii se realizează prin evidențiere. Astfel, fie că alegi o vopsea uni și faci un perete într-o culoare contrastantă, fie că alegi să pui un fototapet sau o pictură murală, trebuie să fii sigur că ai ales corect peretele.

Cum alegi peretele „vedetă”?

Nu există întotdeauna o regulă, dar de obicei se optează pentru una din următoarele variante:

  • Peretele pe care este așezat patul sau canapeaua:
  • Peretele din fața ușii

Recomandarea designerilor este de a nu încărca spațiul. Peretele care are deja elemente care atrag atenția e bine să rămână cât mai puțin încărcat – cum este cazul peretelui cu televizor.

Cum poți realiza puncte focale pe pereți cu ajutorul decorațiunilor?

Dacă ai mai mulți pereți pe care vrei să îi scoți în evidență (sau pur și simplu nu îți plac pereții goi) atunci poți găsi regula numerelor impare ca fiind extrem de utilă. 

Aceasta spune că trebuie să folosești mereu numere impare când vine vorba despre amenajarea pereților, păstrând simetria. 

Așadar, dacă vrei rafturi, pune fie unul, fie 3, 5, șamd. Același lucru se aplică și în cazul fotografiilor, tablourilor sau al altor elemente decorative.

idei-decorare-peret-de-la-ecocald-56 (2)

Foto: pexels

 

idei decorare peret de la ecocald 59.1

Idei pentru decorarea peretilor cu grile decorative

Și pentru că în toate casele moderne care se respectă există un sistem de ventilație cu recuperare de căldură, agenția Sieger Design a creat o gamă specială de obiecte decorative și funcționale, care să se potrivească oricărui tip de design interior.

Cele 39 de modele realizate utilizând materiale și tehnologii speciale reprezintă marca unui standard superior de viață și de confort. 

Accesează designgitter.de și descoperă Colecția Starline profi air Frankische, realizată de Agenția Sieger Design.

Idei decorare perete living stil eclectic

Stilul eclectic este caracterizat prin culori îndrăznețe și contraste. În cazul acestui stil se pune accent pe originalitate și linii atipice. Dacă optezi pentru un perete alb, poți merge pe o grilă din sticlă din gama CROSS – glass blue-gray oval sau rotund.

Foto:frankische

Idei decorare perete stil scandinav

idei decorare perete interior, ventilatie cu recuperare de caldura, grile starline, profiair frankische (2)

Stilul scandinav a luat amploare în România în ultimii ani. Fiind un stil de design simplu, în care nu se folosesc culori puternice sau detalii în design, acesta este preferat mai ales pe persoanele practice. 

În cadrul acestui stil de design interior se pune accent pe lumină naturală și alb. În acest sens, grilele SHAPE Glass White Pure sunt ideale pentru a obține efectul dorit.

Idei decorare perete stil vintage

Dacă iubești obiectele de antichitate, dacă îți place să ai în patrimoniu lucruri care spun o poveste, atunci sigur vei fi fanul rafinamentului propus de stilul vintage. 

În cadrul acestuia se optează pentru obiecte rotunde, nuanțe neutre, combinate sau nu cu pastel și elemente de decor din bronz, cupru sau sticlă.

Grilele de ventilație potrivite sunt cele din gama PYRAMID COMPACT sau FLORA COMPACT:

Idei decorare stil contemporan

Stilul contemporan se axează pe elemente care sunt la modă în prezent. El reprezintă un amalgam de stiluri ce rezultă într-un design nou, unic, cu o energie caldă și confortabilă. Sunt preferați pereții albi, iar elementele de decor prezintă linii simple, fresh.
În acest sens, pentru un design în stil contemporan sunt ideale LINE și HORIZON.

Idei decorare perete living stil modern

Caracteristicile acestui stil de design au legătură cu utilizarea unui număr cât mai mic de elemente de decor. Se preferă liniile drepte, obiectele practice, dar și formele abstracte. În acest sens gamele AVANTGARDE și STRIPES pot fi integrate perfect în design.

Idei decorare perete living

Livingul este – poate – cel mai dificil spațiu de amenajat. Acest lucru se datorează în general faptului că reprezintă o încăpere cu mai multe utilități. Dacă nu ai o locuință foarte spațioasă, atunci este foarte probabil să trebuiască să folosești livingul atât ca spațiu de relaxare, cât și ca birou și, uneori, chiar ca dining.

Așadar, uite idei decorare perete living în funcție de funcționalitate:

Când ai un living de sine stătător, poți alege cu ușurință un stil minimalist, cu pereți cât mai puțin încărcați:

Când ai biroul integrat în living sigur vei vrea să realizezi o împărțire a spațiului pe zone. Se recomandă ca biroul în sine să nu fie lipit de perete, ci să existe spațiu de mișcare, în plus, acesta poate fi poziționat în fața ușii, astfel încât să poți observa ușor cine intră sau iese din încăpere.


În cazul unui living open space trebuie să alegi cu grijă elementele de decor pe care le integrezi. Vei vrea să delimitezi cât mai fin zonele, astfel încât să se poată realiza o integrare subtilă a zonelor, în întreg.

Idei decorare perete dormitor


Când vine vorba despre decorarea pereților din dormitor, este foarte important să ții cont de dimensiunea încăperii. Ai putea fi tentat să folosești obiecte de mobilier masive, extrem de elegante, însă total nepotrivite unui spațiu mic. Poți utiliza tablouri, plante și chiar rafturi ca idei decorare dormitor, dar respectând geometria spațiului.

Uite câteva idei pentru decorarea dormitorului:

  • Folosește culori neutre, care să te ajute să te relaxezi;
  • Nu încărca pereții prea mult – poate fi obositor;
  • Evită utilizarea dispozitivelor electronice – împiedică instalarea somnului profund;
  • Folosește un sistem de ventilație mecanică pentru a putea avea un aer curat în casă și a te putea odihni corespunzător.

 

Dacă ești în căutare de idei decorare dormitor mic, atunci ține cont de faptul că principiul less is more se aplică în această situație. Cu cât mai puține obiecte, cu atât mai bine.

Idei decorare perete bucatarie

În bucătărie peretele „vedetă” este, de regulă, cel pe care se află amplasate rafturile. Uneori pot fi dulapuri, alteori simple rafturi cu veselă, condimente, șamd. Ideea este ca în permanență să ții cont de armonie. 

Dacă îți propui să amenajezi bucătăria în stil contemporan, modern sau scandinav, atunci vei vrea să ai cât mai puține obiecte, linii fine, clar definite și cât mai multe elemente luminoase.

Poate aceste idei de decorare a peretelui din bucătărie te vor ajuta:

Anemostatele Ergovent  sunt – perfecte pentru o bucătărie cu un design modern. Realizate din gips, acestea se pot vopsi în aceeași culoare cu tavanul de gips-carton în care se montează. Devenind practic invizibile permit libertate arhitecturală, fiind preferate de designerii de interior.

Idei decorare baie

Când vine vorba despre baie, lucrurile sunt puțin mai complicate. În multe apartamente băile sunt mici și destul de aglomerate. În case, pe de altă parte, românii au tendința de a proiecta băi mari, încăpătoare, care pot fi amenajate cu foarte multă creativitate.

 Astfel, atunci când ai în vedere decorarea băii ține cont că există o serie de elemente de decor care nu vor lipsi:

  • Grila de aerisire (ABSOLUT necesară, mai ales dacă nu ai ferestre suficient de mari încât să asigure o aerisire corespunzătoare);
  • Zona de toaletă (vas WC, coș de gunoi, perie de toaletă, suport hârtie igienică);
  • Zona de lavoar (lavoar, dulap, oglindă, suport prosoape și decorațiuni complementare – e bine să proiectezi din start spațiul de așa natură încât să poți găsi un loc pentru periuțele de dinți, pastă, duș bucal, săpun lichid, lamă de ras, șamd);
  • Zona de îmbăiere (cadă și/sau cabină de duș, spațiu pentru prosoape, spațiu accesorii).

Astfel, dacă ai un spațiu mare la dispoziție, ideile pentru decorarea băii pot fi extrem de creative și de personalizabile:

Decorare baie mica

idei decorare perete baie mica
idei decorare perete baie mica, negru

Foto: pexels.com

Când vine vorba despre decorarea pereților unei băi mici trebuie să fii atent să nu ajungi la extreme. În general ai putea crede că simplu este perfect. În realitate poți folosi câteva „artificii” pentru a obține efectul de spațiu. 

Totuși, trebuie să ții cont de un lucru: dacă ai o baie mică pe care o folosești și pentru a te spăla (deci nu este vorba despre o baie de serviciu doar cu lavoar și vas de WC) atunci este absolut necesar să acorzi o atenție deosebită aerisirii. Sistemul mecanic NU trebuie să îți lipsească – asta dacă nu vrei să te chinui la nesfârșit cu mirosurile neplăcute sau cu igrasia și mucegaiul.

Așadar, dacă ai o baie mică și vrei să creezi iluzia de spațiu, poți să te folosești de următoarele trucuri:

  • Optează pentru oglinzi cât mai mari – acestea reflectă lumina, creând iluzia unui spațiu mai mare.
  • Folosește mobilier suspendat – cu cât ai mai mult spațiu în zona inferioară, cu atât încăperea va părea mai mare.
  • Folosește cabina de duș în locul căzii;
  • Utilizează un WC suspendat, cu sprijin în perete – lipsa piciorului permite o curățare mai facilă și oferă o senzație de spațiu.

Decorare zona SPA

Dacă ai o baie suficient de mare încât să îți permită amenajarea unei zone SPA atunci sigur vei vrea să apelezi la o serie de trucuri pentru amenajare.

Te întrebi cum poți amenaja baia în stil SPA? Atunci ține cont de următoarele recomandări:

  • Investește în materiale de calitate. La fel poți arunca o privire la marmura albă și la alte materiale naturale – pentru detalii (lemn, piatră decorativă):
  • Gândește în ansamblu: încăperea trebuie să fie armonioasă și să inspire cât mai multă relaxare, astfel e bine să te inspiri cât mai mult din natură;
  • Investește în prosoape cât mai bune și în uleiuri, săruri de baie și lumânări parfumate naturale;
  • Atârnă câteva draperii/perdele elegante;
  • Instalează un duș tip ploaie și, eventual, un sistem audio rezistent la apă și umiditate, cu o acustică fină – nu poți avea spa fără atingerea tuturor simțurilor.

Așadar, indiferent că vrei un suflu nou acasă ori la birou, amintește-ți că un design reușit este acela care integrează estetica și funcționalitatea. Drept urmare, dacă tot redecorezi, nu uita să integrezi un sistem de aerisire mecanică controlată care îți va spori confortul cu mult mai mult decât ți-ar veni să crezi!

Respiră aer proaspăt și în interior!
Este esențial pentru o viață sănătoasă!