Sfaturi utile pentru creștereaa calității aerului pe care îl respirăm
1. Verificați temperatura și umiditatea
Temperaturile interne prea ridicate și ratele excesive de umiditate favorizează condițiile pentru dezvoltarea mucegaiului și a altor agenți poluanți. Este bine să ții microclimatul sub control în încăperile unde petreci cel mai mult timp al zilei: de exemplu, în lunile de iarnă, temperatura trebuie să fie cuprinsă între 18 ° și 22 °, iar umiditatea relativă să nu depășească 60%.
2. Covoarele… renunțați la ele , dacă se poate
Covoarele sunt, receptori ideali pentru praf, murdărie, păr, germeni, pesticide și alți contaminanți care, pot pătrunde în casă. Mai bine, dacă este posibil, să nu folosim covoare în casă. Iar pantofii mai bine să-i lăsați afară. Mai ales dacă în casă sunt copii mici sau alergici.
3. Alegeți aspiratorul potrivit
Praful, acarienii și alergenii se pot depune și ascunde în mobilierul tapițat și vor afecta calitatea aerului din interior. Aspirați cel puțin o dată pe săptămână cu un aspirator care absoarbe bine praful și nu-l eliberează în mediu în timpul utilizării.
4. Lumânări parfumate? Evitați-le dacă nu sunt naturale.
Știai că, parfumurile sintetice, dintr-o lumânare parfumată au același efect negativ ca și fumul de țigară? O tămâie poate provoca probleme pentru persoane care suferă de astm, sau au probleme respiratorii. Pentru a parfuma atmosfera de acasă fără a umple aerul cu substanțe poluante, este mai bine să optați pentru lumânări 100% naturale făcute din ingrediente vegetale. Sau, puteți pune o picătură sau două dintr-un extract natural sau ulei esențial pe o bilă de bumbac.
5. Atenție la VOC-uri
Materialele utilizate la producerea mobilierului și cele pentru finisaje pot conține și elibera VOC (compuși organici volatili) care se acumulează și riscă să „otrăvească” aerul intern. Prin urmare, atenție la alegerea vopselelor, saltelelor, covoarelor noi, mobilierului din lemn presat, podelelor. Achiziționați mobilă ecologică, vopsele și solvenți care nu sunt dăunătoare aerului din casă.
6. Faceți curățenie regulată și amănunțită
Menținerea camerelor curate este esențială. Dar este la fel de important să se acorde atenție produselor de igienă și detergenților chimici folosiți acasă. Utilizați-le cu moderație, deoarece pot conține compuși organici volatili (benzen, acetonă, formaldehidă), dăunători sănătății. Citiți cu atenție eticheta înainte de a le folosi și evitați să le amestecați pentru că ar putea degaja fumuri nesănătoase. De ce nu încercați să curățați casa cu dezinfectanți naturali, cum ar fi bicarbonatul de sodiu și oțetul?
7. Plantele sunt prietenii tăi, dar nu sunt suficiente
Plantele pot ajuta în mod natural la detoxificarea aerului din interior. Au capacitatea de a filtra toxinele și poluanții și de a le înlocui cu oxigen. Înconjurarea de plante și vegetație este întotdeauna de ajutor, dar nu trebuie să ne amăgim că acești prieteni prețioși pot purifica aerul. Cercetările recente au arătat că ar fi nevoie de între 10 și 1.000 de plante pe metru pătrat pentru a avea același efect de schimbare a aerului ca și câteva ferestre deschise.
8.Controlează schimbul de aer
Ventilarea corectă a camerei și circulația aerului în camerele interioare sunt aspecte esențiale pentru a avea o casă confortabilă și a trăi într-un mediu sănătos. Cu un sistem mecanic de ventilație controlat, puteți avea grijă de împrospătarea aerului într-un mod inteligent, fără a arunca energie pe fereastră.