Calitatea aerului in casa nu poate fi apreciată cu ochiul liber
Cu ochiul liber nu putem aprecia cât este de poluat aerul din interiorul încăperii de aceea nu vom putea lua măsurile necesar pentru a îmbunătăți calitatea aerului interior. Deseori disconfortul pe care-l simțim poate fi din cauza aerului poluat pe care îl inspirăm și este suficient să ieșim din acea încăpere ca disconfortul să dispară.
Calitatea aerului din casa, este un parametru important al confortului care ne influențează starea de bine și sănătatea.
Sursa foto: pexels.com
De ce simțim disconfort când calitatea aerului in casa este precară?
Ne petrecem cea mai mare parte a timpului în interior iar în majoritatea cazurilor, casele noastre, fie că sunt renovate sau noi, sunt bine izolate termic, au tâmplărie termopan performantă dar sunt aerisite în continuare prin metoda clasică prin deschiderea ferestrelor.
Oxigenul în interiorul acestor case este limitat, ceea ce creează în prima fază o stare de disconfort.
Oxigenul are un rol important pentru a menține celulele și țesuturile noastre în stare de funcționare. Există o strânsă legătură între deficiența de oxigen și procesele de îmbolnăvire.
Sursa foto: pexels.com
Am putea face o analogie între interiorul acestor case și interiorul unei sticle cu dopul bine înșurubat.
Cât timp ar trebui să aerisim prin metoda clasică prin deschiderea ferestrelor?
Pentru schimbarea completă a aerului din interiorul unei încăperi și introducerea unei cantități suficiente de oxigen pentru a menține în parametrii optimi calitatea aerului, este necesar să aerisim cel puțin:
- 2 minute dacă deschidem larg ușa și fereastra
- 10 minute dacă deschidem larg fereastra
- 60 minute dacă deschidem parțial fereastra
Sursa foto: pexels.com
Care este necesarul de aer proaspăt pentru o persoană?
Monitorizarea calitatii aerului in casa
Monitorizarea calitatii aerului in casa se poate face cu aparate care ne dau informații precise despre valorile indicatorilor de confort:
- concentrația de dioxid de carbon
- umiditate
- temperatura
În funcție de senzorii pe care îi au în dotare, aceste aparate emit semnale sonore sau/si luminoase, care ne atrag atenția în momentul în care poluarea aerului interior a atins limitele admise.
Monitorului Wohler permite vizualizarea graficelor, realizate pe baza datelor obținute prin măsurare pentru cei trei parametrii de confort: co2, umiditate și temperatură.
Astfel putem vedea la ce interval de timp concentrația de CO2 crește peste limitele admise și putem optimiza comportamentul optim pentru aerisire.
Monitorul este util mai ales în cazul în care aerisirea este clasică. În cazul aerisirii prin ventilație mecanică, datorită schimbului continuu de aer din interior calitatea aerului din interior va fi mereu optimă fără să mai fie nevoie de intervenția noastră.
Calitatea aerului in casa depinde de modul de aerisire
Sursa foto: pexels.com
Să luăm ca exemplu o cameră obișnuită de 20 mp cu o înălțime de 2,8 m în care își petrec timpul 2 persoane, fără să facă efort fizic. În interior avem 56 mc de aer, dacă nu ținem cont de mobilierul din interior.
În caz avem un aparat de monitorizare a aerului, acesta va semnala necesitatea aerisirii, din două în două ore, când concentrația de CO2 din aerul interior va depăși 1000 ppm.
Care este diferența dintre cele două variante posibile de aerisire: clasică și mecanică?
- Dacă se aerisește prin metoda clasică, prin deschiderea ferestrelor, imediat după aerisire, calitatea aerului va fi excelentă dar pe măsură ce ne apropiem de finalul intervalului de două ore, calitatea aerului se deteriorează.
- Dacă se aerisește prin metoda mecanică calitatea aerului va fi mereu în parametrii optimi. Și mai mult de atât, în comparație cu metoda clasică nu se pierde căldura pe fereastră în timpul aerisirii locuinței.
Se deosebesc două metode de aerisire mecanică prin ventilație: centralizată și descentralizată.
Ambele metode sunt capabile să asigure un mediu ambiental plăcut și sănătos în casa noastră.