Radonul - gaz radioactiv, ce se poate acumula în locuințe.
Radonul este un gaz periculos, inodor, incolor, insipid, imposibil de detectat prin simțurile umane. Acesta este și motivul pentru care Radonul este supranumit și ”ucigașul tăcut” .
- Nu-l poți vedea
- Nu-l poți mirosi sau gusta
Dar… poate fi o problemă pentru casa ta! Tu și familia ta puteți respira o cantitate mare de radon fără să știți acest lucru.
Medicii susțin că radonul este principala cauză de cancer pulmonar, după fumat. Iar între 8 și 15% din totalul cazurilor de cancer pulmonar, se datorează radonului acumulat în interiorul spațiului locuit.
Singura modalitate de a vedea dacă în casă se acumulează gaze radon este testarea cu un detector de radon.
Un sistem inovativ de monitorizare a calității aerului este Smart Radon, realizat de UBB, care pe lână concentrația de radon indică și nivelul de CO2, COV, CO, presiunea, umiditatea și temperatura, oferind astfel posibilitatea de a implementa măsurile necesare pentru menținearea optimă a calității aerului interior.
Cum poate pătrunde Radonul în casă?
Principalele sursele de proveniență ale radonului din locuințe sunt:
- emanația de radon din sol sau din materialele de construcție
- apa folosită pentru uz casnic
- gazul folosit pentru încălzit sau gătit
Pătrunderea radonului în interiorul casei depind de arhitectura și permeabilitatea construcției, de existența ventilației și modul de utilizare a spațiilor.
Astfel, în casele vechi cu tâmplărie din lemn, predispoziția acumulării radonului în interior este mai mică pentru că fisurile din tâmplăria din lemn permit clădirii să respire.
Măsurătorile au evidențiat diferențe mari ale concentrației de radon în case aflate în vecinătate, și chiar în interiorul aceleiași case în funcție de tipul pardoselii.
Concentrația de radon este mai mică în încăperile cu pardoseala ceramică sub care s-a turnat sapă de beton (ex. bucătărie) și mai mare în încăperile cu pardoseala din lemn fără șapă de beton(ex. dormitoare).
De aceea lucrările de reabilitare și modernizare ar trebui să includă și ventilația cu recuperare de căldură, pentru a asigura o aerisire eficientă cu pierderi minime da căldură.
Studiile realizate până în prezent au arătat că Transilvania, este zona cea mai expusă la creşteri ale radonului din aer, dar și marile aglomeraţii urbane: Bucureşti, Iaşi, Timisoara, Constanţa şi Braşov.
Institutul din România acreditat pentru analizarea gazelor radon este Universitatea Babeș Bolyai din Cluj. Cercetătorii UBB au realizat prima hartă a Radonului din apă și sol.
Cum poți exclude posibilitatea acumulării Radonului în casa ta?
Metoda la îndemână pentru a proteja locuința de acumularea Radonului este aerisirea la fiecare 3 ore, timp de 5 minute.
În timpul zilei nu ar fi o problemă, însă în cursul nopții, este mai puțin probabil că vom aerisi.
De asemeni, aerisim rar în sezonul rece, că să nu iasă căldura din casă iar în sezonul de vară ca să nu intre căldura de afară.
În ambele cazuri, aerisirea pe ferestre ridică costurile pentru asigurarea confortului termic în interior.
O metodă sigură pentru a evita acumularea radonului este aerisirea mecanică controlată, printr-un sistem de ventilație centralizat sau descentralizat.
Prin ventilație mecanică controlată se extrage în mod continuu, aerul poluat din interior. Astfel se elimină și eventualele gaze de radon. Prin prevenirea acumulării gazului radon în interiorul locuinței, se asigură protecția împotriva pericolului expunerii la concentrații de radon, periculoase pentru om.
Aerisirea prin ventilație mecanică aduce multe alte beneficii, cele mai importante sunt:
- asigură aer mereu proaspăt și sănătos în interior
- elimină continuu aerul viciat, încărcat cu mirosuri, dioxid de carbon și umiditate în exces
- prin recuperarea energiei aerului viciat reduce cheltuielile pentru încălzire sau răcire
Care este nivelul de referință stabilit prin legislație?
Legislația prevede ca nivel de referinţă pentru gazul radon: 300Bq/m³. Depășirea acestei valori este foarte periculoasă pentru om. Ca să putem realiza cât este de periculos, trebuie să știm că 300 Bq/m³ este echivalentul a 16 tigari fumate zilnic sau expunerea la 150 radiografii pulmonare /an. (Sursa: news.ubbcluj.ro)
Măsurătorilor realizate pe teritoriul țării noastre indică o medie de 176 Bq/m³, cu excepția zonei uranifere Băița Ștei (jud. Bihor) unde concentrația medie este de 246 Bq/m³.
Începând cu anul 2018, România are obligaţia de a implementa Directiva CE 2013/59 EURATOM de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecţia împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiaţiile ionizante.
Directiva europeană a fost preluată în legislația națională prin HG 526/25.07.2018 pentru aprobarea Planului naţional de acţiune la radon (PNAR) şi norma metodologică de implementare.
Normativul prevede obligativitatea de a măsura şi remedia concentraţia de radon din clădiri, atât rezidenţiale, cât şi locuri de muncă, fiind obligatorii măsurători în toate clădirile publice cu grad ridicat de ocupare din România, precum instituţii publice, şcoli, grădiniţe, spitale, cămine de copii şi bătrâni şi alte clădiri cu utilizare similară.
Sursa foto: freepik.com
Ai în plan să construiești o casă sau să o renovezi pe cea existentă?
Solicită o ofertă personalizată de ventilație ca să ai mereu aer proaspăt și sănătos în interior.
- +40 787 329 920
- ecocald@ecocald.ro
- Satu Mare, Piața Soarelui, UU7/7
- Programare consiliere
RESPIRĂ AER PROASPĂT și în interior!
Este esențial pentru o viață sănătoasă!