Ce diferență este între sistemul de ventilație cu recuperare de căldură și unitatea de aer condiționat?

Sistemul de ventilație aduce aer proaspăt din exterior iar aparatul de aer condiționat răcește sau încălzește aerul din interior.

Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură și  cu aparatul de aer condiționat se completează reciproc. Pentru a crește confortul din interior cele două pot funcționa in paralel.

Dacă încăperea este dotată numai cu aparat de aer condiționat este necesară deschiderea periodică a ferestrelor pentru un aport de aer proaspăt și oxigenat din exterior. Altfel concentrația de dioxid de carbon va crește peste limitele admise, se crează o stare de disconfort fără motive vizibile (aerul fiind invizibil) care timp îndelungat crează probleme de sănătate.

Rolul sistemul de ventilație HRV

Unitate de ventilație controlată HRV, aerisește în mod continuu introducând aer proaspăt de afară și eliminând aerul viciat din interior.  În același timp crește eficiența energetică a clădirii prin recuperarea temperaturii aerului viciat.

aparat aer condiționat
Rolul aparatului de aer condiționat

Aparatul de aer condiționat răcește sau încălzește aerul interior fără un aport de aer proaspăt din exterior.

Practic recirculă același aer viciat. Pentru că aerul este rece, avem falsa senzație că este și proaspăt.

 

Pe perioada episoadelor de gripă nu este recomandată folosirea aparatelor de aer condiționat pentru că  există pericolul transmiterii agentului infecțios prin recircularea aerului viciat.

REHVA (Federation of European Heating, Ventilation and Air Conditioning Associations) a întocmit un raport cu privire la modul de operare și utilizare a sistemelor de climatizare și ventilație folosite în clădiri, pentru a preveni răspândirea COVID-19.

În clădiri fără sisteme de ventilație mecanică se recomandă deschiderea ferestrelor, mult mai des decât în mod normal, aspectul cheie este respectarea cantității de aer proaspăt necesar furnizat pe persoană (30 mc/h).
În clădirile cu sisteme de ventilație mecanică, se recomandă creșterea intensității ventilației pentru a fi posibilă îndepărtarea mai multor particule de virus. Trebuie intensificată alimentarea cu aer din exterior și ventilația de evacuare.
Nu se recomandă folosirea funcției de recirculare a aerului pentru că particulele de virus din conductele de retur, pot reintra în clădire.
Aerul condiționat și umidificarea nu au un efect asupra eliminării acestui virusului. Spre deosebire de alte virusuri, Covid-19 este rezistent la schimbările de mediu și este sensibil doar la umidități relative de peste 80% și la o temperatură de peste 30° C.

Sursa: https://bit.ly/guidance-document