Variante de ventilatie

Aerisește inteligent și păstrează căldura în casă!

Dacă locuim sau muncim într-o încăpere fără coloane de aerisire sau fără ventilație, aerisirea prin deschiderea ferestrelor ne va preocupa în mod constant. Iar dacă nu aerisim eficient, fie pentru că afară e prea: frig, cald, praf, zgomot … ,  nu vom avea suficient aer proaspăt pentru respirație. Ventilația controlată este soluția, care ne scapă de grija aerisirii.

Argumente pro ventilația controlată

  • împrospătează aerul din interior, atât ziua cât și noaptea
  • elimină încontinuu aerul consumat, încărcat cu CO2, diferite mirosuri, dar nu înainte de a-i recupera căldura iarna și răcoarea vara
  • reglează umiditatea și ne ferește de igrasie, mucegai 
  • scade considerabil costurile cu încălzirea sau răcirea locuinței.

Aerisirea casei poate fi făcută fie cu un sistem de ventilație centralizat, fie cu unul sau mai multe sisteme de ventilație descentralizate.

Ventilația descentralizată, în literatura de specialitate apare și sub denumirea de ventilație locală sau ventilație punctuală.

Ventilația centralizată împrospătează întreaga atmosferă interioară. Se poate opta pentru acest tip de ventilație atunci când se proiectează sau se renovează clădirea, pentru a putea include instalația conductelor de aer în proiect.

Sistemele centralizate asigură aerisirea întregii locuințe cu o eficiență termică bună, funcționează silențios dar  necesită mai mult spațiu de instalare și prezintă costuri mai ridicate față de ventilația locală. Aceste sisteme vor absorbi aerul viciat din zonele în care sunt emanate mirosuri, fum, abur cum ar fi bucătărie, baie, atelier etc.și vor insufla aer curat în camere, dormitore, birouri etc. asigurănd recuperarea căldurii aerului viciat.

Ventilația descentralizată (locală): poate fi instalată practic oriunde și oricând, în fiecare cameră. Oferă o ventilare locală sănătoasă și eficientă și costuri mai scăzute, comparativ cu ventilația centralizată.

Pentru că  instalarea, întreținerea și curățarea sunt simple și pentru că se pretează pentru apartamente și clădiri de diferite dimensiuni, deja contruite și in uz, sistemele de ventilație locală câștigă popularitate.

Prezența unui sistem de ventilație locală nu presupune absența unei ventilații centralizate. Sunt situații in care este indicată ventilația combinată.

În funție de felul în care sunt circulate cele doua fluxuri de aer (aer curat si aer viciat) deosebim 4 tipuri de ventilaţie , fiecare avand  avantajele și dezavantajele ei și anume: ventilație necontrolată, ventilație cu extragere mecanică, ventilație cu insuflare mecanică și ventilația cu recuperare de căldură.

În anul 2020, intră în vigoare pentru țările membre UE, DIRECTIVA 2010/31/UE , privind performanța energetică a clădirilor, care prevede ca noile clădiri dotate cu ferestre și uși care izolează ermetic să fie dotate și cu ventilație cu recuperare de căldură.

 

Comentariile sunt închise.