Umiditatea

Într-o casă în care se desfașoară activități cotidiene, umiditatea aerului crește în exces, apare igrasia și mucegaiul. Problema mucegaiului a luat amploare  pe masură ce tehnologiile în construcție au avansat și casele au devenit tot mai izolate și mai termopanizate. Ventilația controlată mecanică, în aceste case a devenit o necesitate pentru că numai prin aerisirea ocazională prin ferestre nu se poate ține sub control umiditatea din interior.

Surplusul de apă din aerul complet saturat (RH 100%), se elimină prin condens. Cu scăderea temperaturii, capacitatea de a menține aburi de apă, scade și surplusul se va transforma în apă lichidă. Aceasta este  tempeatura de roua.

Dacă aerul intră în contact cu suprafețe cu temperaturi sub punctul de rouă, aburii din apă vor condensa pe această suprafață.

 Într-o cladire sunt multe suprafețe care pot avea temperaturi sub punctul de rouă, astfel, pereți exteriori sau conducte/țevi de apă rece sau ferestre. Condensarea pe aceste elemente poate cauza pagube severe clădirilor și ocupanților acestora – mucegai, rugina, deformări fizice etc.

Pe suprafețele umede  vor apărea pete de mucegai și igrasie ce cauzează boli și afecțiuni alergice. De asemenea aceste straturi de mucegai și igrasie oferă sol fertil pentru înmulțirea multor bacterii sau viruși.

Un sistem de ventilație cu recuperare de căldura reglează umiditatea din casă la nivelul dorit prevenind formarea condensului, a igrasiei si mucegaiului. Alte beneficii:

  •  eliminarea umidității
  •  împrospătează aerului din interior
  •  eliminarea CO2 și mirosurile
  •  recuperează de caldura ( reduce cheltuiele de încălzire cu 25-30%)
  • asigură un ambient plăcut confortabil și sănătos

Comentariile sunt închise.