Table of Contents
Mucegai pe pereti ? Atenție la cei 3 Factori care favorizează apariția mucegaiului!

Apariția mucegaiului pe pereti este favorizată de existența simultană a 3 Factori:
- Umiditate în exces,
- Lipsa aerisii eficiente a locuinței
- Prezența suprafețelor reci prielnice apariției condensului.
Printre cauzele creșterii excesive a umidității în aerul interior sunt:
- Activitățile specifice de menaj: gătit, uscat rufe, curățarea și ștergerea umedă a pardoselii, folosirea dușului, când se eliberează vapori de apă în interior.
- Înlocuirea ferestrelor cu unele performante fără să se ține cont de faptul că datorită noilor ferestre crește etanșeitatea clădirii și implicit crește și nevoia aerisirii mai frecvente a locuinței
- Folosirea vopselelor de interior care nu lasă pereții să respire, favorizând formarea condensului.
Dacă aerisirea este făcută rar și ineficient, în interiorul locuinței se va acumula umiditate în exces. Temperatura din interior influențează în mod direct creșterea umidității. Astfel, cu cât este mai cald în interior cu atât mai mult poate crește umiditatea din aerul interior.
Pereții reci, neizolați favorizează condensarea vaporilor de apă

Vaporii de apă din aer, vor condensa pe suprafețele reci (pe pereți și colțuri cu probleme de izolație, pe ferestre și în zona punților termice) ale căror temperatură este mai scăzută cu cel puțin 7,5 °C față de temperatură aerul din interior.
Apariția mucegaiului pe pereți poate fi cauzată de lipsa izolației pereților sau a ineficienței izolației pereților și a tavanului, astfel că pereții locuinței sunt reci.
Formarea condensului este mai frecventa în sezonul rece când din cauza frigului aerisim mai puțin și există o diferență semnificativă de temperatură între interior și exterior.
Dacă fenomenul este de durată apare igrasia. Umezeala pătrunde în porii materialelor din care este realizată construcția. În timp, structura pereților afectați de igrasie, se erodează, iar pereții se exfoliază și tencuiala cade. Acesta fiind un semnal evident că este afectată sănătatea construcției.
Unde se formează frecvent mucegaiul în casă?
Sunt predispuse la apariția mucegaiului, pereții încăperilor întunecate cum sunt pivnițele, camerele în care nu intră soarele și încăperile cu un grad ridicat de umiditate: baie și bucătărie.

Nu puține sunt cazuri în care mucegaiul este descoperit pe peretele din spatele mobilei, în interiorul șifonierului, pe salteaua din dormitor, pe haine sau pe încălțămintea depozitată peste iarnă în cutii sau sertare.
Mai grav este când mucegaiul se ascunde în locuri greu accesibile: parchet, tapet, perete sau tavan fals și devine este extrem de deranjant datorită mirosului emanat.
Ce este mucegaiul și în ce măsură ne afectează sănătatea?

Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice care se reproduc prin intermediul sporilor. Sporii de mucegai sunt purtați de aer și se pot depune peste tot: perete, mobilă, tapițerie, haine, blănuri… Practic pe orice suprafață se depun, pot supraviețui acolo o perioadă lungă de timp, chiar și la temperaturi extreme.
Cu toate că sunt capabile să descompună materia organică nu sunt vizibile cu ochiul liber decât atunci când se formează colonii de mucegai.
Atunci când apare mucegai pe pereți, tavan, podele și mobilier, concentrația sporilor din aerul din interior va crește considerabil și afectează grav calitatea aerului din interior.
Sporii de mucegai ajung în organismul uman prin respirație declanșând probleme respiratorii sau reacții alergice care în cazul sugarilor și a copiilor mici produc daune permanente.
Este necesar să luăm măsuri de combatere și prevenire a formării mucegaiului încă de la primele semne sau suspiciuni că ar exista mucegai în locuință.
Despre efectele nocive pe care le are mucegaiul asupra sănătății

Expunerea îndelungată la cantități mari de spori de mucegai afectează mai cu seamă persoanele cu imunitate redusă: vârstnici și copii.
Efectele nocive se datorează substanțelor toxice eliberate de mucegai care pot provoca o serie de simptome alergice și respiratorii: tuse seacă, respirație îngreunată, nas înfundat, prurit la nivelul ochilor, gâtului sau a pielii, dureri de cap sau atacuri de astm bronsic.
În cazul persoanelor care suferă de boli cronice, mediul contaminat cu mucegai poate fi extrem de periculos pentru că o posibilă infecție fungică va cauza complicații ale bolilor existente.
În vederea reducerii riscurilor pentru sănătate este nevoie de:
- curățarea mucegaiului de pe pereti și alte suprafețele contaminate
- eliminarea cauzelor care au dus la apariția mucegaiului
În comerț se găsesc multe soluții antimucegai dar dacă nu reușim să eliminăm cauza apariției mucegaiului acesta va reapărea, iar și iar, în fiecare an.
Mucegai in casa noua? Da, mucegaiul nu alege!

Mucegaiul apare deopotrivă în casele vechi cât și în cele noi, dacă sunt îndeplinite condițiile prielnice apariției mucegaiului.
Dacă casa cea nouă realizată din materiale performante, cu etanșeitate ridicată nu este aerisită corespunzător, există posibilitatea apariției mucegaiului datorită acumulării umidității în interior. De aceea se recomandă ca proiectul casei să prevadă instalarea unui sistem de ventilație centralizat care oferă multe alte beneficii proprietarilor.
La fel se întâmplă în casele aflate în uz, după realizarea lucrărilor de reabilitare termică. Motivul apariției mucegaiului nu este termoizolarea și înlocuirea ferestrelor ci faptul că aerisirea casei se face ocazional, ca și înainte de termoizolare.
Ca să nu apară mucegaiul în casele cu etanșeitate ridicată ar trebui ca ferestrele să fie deschise la fiecare 2 ore, ceea ce nu este o soluție realizabilă, mai cu seamă în sezonul rece, când în timpul aerisirii casa se răcește și cresc costurile pentru încălzire.
Măsuri care previn apariția mucegaiului pe pereți
Ne dorim să trăim în locuințe confortabile, frumos amenajate și numai gândul de a avea în propria casă, igrasie și mucegai pe pereți și de a respira aer nesănătos, cu spori de mucegai, ne sperie.
Măsurile care pot preveni apariția mucegaiului sunt:
- Reducere umidității aerului interior
- Izolarea performantă a pereților
- Montarea ferestrelor performante
- Aerisirea eficientă prin ventilație mecanică controlată a locuinței
- Menținerea curățeniei, ca să avem cât mai puțin praf în care ar putea prospera sporii de mucegai
De notat că măsurile de izolație a pereților și de montare a ferestrelor performante, reduc necesarul de căldură a locuinței dar în același timp cresc etanșeitatea clădirii. Nu scapă căldura dar nici aerul uzat încărcat cu umiditate, mirosuri, CO2, … și nici nu intră aer proaspăt cu aport de oxigen.
Aerisirea prin ventilație mecanica previne apariția mucegaiului pe pereti
Pentru a asigura aer de calitate în interior și pentru a preveni acumularea umidității și formarea mucegaiului este nevoie ca măsurile de termoizolare să fie însoțite de măsuri de aerisire mecanică controlată.
Altfel, se pierde căldura cu ocazia aerisirii cu fereastra deschisă și practic cheltuielile făcute pentru termoizolare sunt zădărnicite.
Cea mai eficientă metodă de control complet al umidității și menținerea lui în valorile optime, de 40-60%, este instalarea unui sistem de ventilație. Astfel se va elimina în mod continuu umiditatea în exces dar și mirosurile din baie și bucătărie și cele de mucegai.
Sistemul de ventilație cu recuperare de căldură va împiedica formarea igrasiei și apariția mucegaiului, prin extragerea continuă a aerul viciat din interior și înlocuirea lui cu aer proaspăt și curat de afară.
Sursa foto: pexels / pinterest
Respiră aer proaspăt și în interior!
Este esențial pentru o viață sănătoasă!