Izolația și igrasia

Ți-ai izolat locuința? Ți-ai pus și ferestre termopan? Foarte bine! Factura pentru încălzire este acum mai mica! Însă…. ai probleme cu igrasia și mucegaiul? Ca să rezolvi și această problemă este important să înțelegi că într-o casă izolată este nevoie de o aerisire eficienta, controlată de un sistem  de ventilație mecanică.

În mod obișnuit, dimineața deschidem larg ferestrele. Dar ar trebui să  facem asta în mod repetat și ziua și noaptea, cel puțin 5 minute la fiecare 3 ore. Doar că în felul acesta, iarna risipim căldura și e neplăcut când intră brusc, mult aer rece de afară. Și atunci alegem să aerisim mai rar. Astfel că în scurt timp, într-o casă izolată și insuficient aerisită, în care se desfășoară activitățile cotidiene (gătit, spălat, uscat și călcat rufe, duș ) vor apărea condensul, igrasia și  mucegaiul.  Cel mai frecvent, mucegaiul va apărea în sezonul rece, pe suprafețele neizolate corect (cu punți termice), pe ferestre sau conductele de apă rece. 

Se știe că mucegaiul ne poate afecta sănătatea ( mai ales copiilor),  deci trebuie luate măsuri urgente pentru a-l elimina. În comerț se găsesc multe produse contra mucegaiului dar dacă nu reușim să eliminăm cauza apariției mucegaiului acesta va reapărea, iar și iar. Dezumidificatoarele rezolvă problema parțial, prin reducerea umiditații aerului. Însă este necesară și eliminarea aerul viciat   încărcat cu spori de mucegai  și înlocuirea lui cu aer prospăt din exterior. Soluția este un sistem de  ventilație cu recuperare de căldură, care: 

– va elimina mirosurile din baie și bucătărie și cel de mucegai cât timp îl avem în casă

– va preveni acumularea umidității , împiedicănd formarea igrasiei și a mucegaiului

– va aduce aer proaspăt și filtrat din exterior, împrospătând în permanență aerul din interior

– va elimina în mod constant aerul consumat, încărcat cu CO2

– va recupara căldura aerului viciat înainte de a-l exhausta

– BONUS! va reduce costurile pentru încălzire sau răcire

Sistemele de ventilație cu recuperare de caldura pot fi centralizate sau descentralizate, numite și locale. Ventilația locală câștigă popularitate, datorită avantajelor pe care le oferă în comparație cu ventilația centralizată:

  • poate fi instalat oricând și în orice cameră, locuită, în perioada de construcție sau renovare
  • costurile de instalare și întreținere sunt reduse 

Comentariile sunt închise.