Cum este aerul din interior?

Cum este aerul din interior?

Aerul este invizibil și nu știm cât este de poluat. Deseori disconfortul pe care-l simțim poate fi din cauza aerului inspirat, fie că suntem:

  • acasă,
  • la coafor,
  • în sala de așteptare,
  • în sala de ședințe,
  • la birou…

Ce este comun acestor locații?

Izolația termică, tâmplăria termopan și lipsa aerisirii. În interiorul lor, omul este ca și închis într-o sticlă cu dop. Oxigenul necesar respirației este limitat!

Creșterea costului energiei termice, a fost factorul determinant al lucrărilor de renovare din ultimul timp. Și dacă am făcut aceste lucrări de renovare ca să ținem căldura în casă, cum să-i dăm drumul pe fereastra? Pe bună dreptate deschidem puțin fereastra pentru aerisire. 

Cât timp ar trebui să aerisim ?

-2 minute dacă deschidem larg ușa și fereastra

-10 minute dacă deschidem larg fereastra

-60 minute dacă deschidem parțial fereastra

 

Care este necesarul de aer proaspăt pentru 1 persoană?

Putem lua ca exemplu un birou de 30 mp cu o înălțime de 2,8 m. În interior avem 84 mc de aer, fără să ținem cont de mobilierul din interior. Dacă în acel birou lucrează 2 persoane, cel puțin din două în două ore trebuie deschisă fereastra pentru aerisire. Atât iarna cât și vara. O alegere excelentă pentru asigurarea continuă a aerului curat în interior este ventilația mecanică controlată. Pentru ventilația spațiilor închise avem două tipuri de sisteme de ventilație: ventilație centralizată  și ventilație descentralizată.   Sistemul de ventilație centralizat, presupune aerisirea întregii locuințe. În general va fi o unitate de ventilație care va deservi toată locuința și un sistem de tubulatură prin care va fi insuflat aer proaspăt și filtrat în camere. În același timp va fi absorbit aerul consumat din baie și bucătărie. Cele două fluxuri de aer vor prece printr-un schimbător de căldura, pentru a avea loc transferul de energie termică. De obicei opțiunea pentru un astfel de sistem trebuie luată în fază de proiect. Dar dacă se dorește, se poate instala și după finisarea casei, sigur cu un efort mai mare din partea instalatorilor Sistemul de ventilație descentralizat, presupune o aerisire punctuală, a zonei cu probleme de aerisire. Pentru că se montează rapid și ușor și nu are nevoie de un sistem de tubulatură, sistemul de ventilație descentralizat, câștigă teren în fața ventilației centralizate. Există în acest caz două modele:
  • mural care se poate monta în orice încăpere în maxim 1 ora
  • ascuns în perete, care instalează într-o carcasă EPS, zidită în prealabil în petere.

Atenție! Aerul condiționat nu este aer proaspăt

Este greșit să credem că dacă avem aer condiționat nu mai este nevoie să deschidem geamurile. Aparatul de aer condiționat răcește sau încălzește aerul dar lucrează cu același aer, fără aport de aer proaspăt și oxigenat din exterior.

Cele două aparate, cel de aer condiționat și cel de ventilație lucrează foarte bine în tandem mai cu seamă vara, pentru a asigura condițiile optime de confort în interior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *