You are currently viewing Ce face un purificator de aer? Cum să ai o casă mai sănătoasă?

Ce face un purificator de aer? Cum să ai o casă mai sănătoasă?

 • Reading time:12 mins read

Table of Contents

De ce este nevoie de purificarea aerului interior?

Nu este doar un moft, să cheltuiești pentru a curăța ceva invizibil, cum este AERUL?

Probabil sunt mulți cei care consideră curățarea aerului este doar un moft totuși aerul din interior conține o mulțime de substanțe nocive pentru sănătate

 • Cei care locuiesc în  orașe se plâng că este mult praf iar gazele de eșapament ajung în interior chiar în timpul aerisirii.
 • La țară aerul este mai curat, în schimb alergenii sezonieri pot crea probleme persoanelor alergice, pe tot parcursul anului.

  Alergiile încep primăvara odată cu polenizarea copacilor și se încheie toamna, cu polenizarea buruienilor. Cât timp aerisirea se face cu fereastra deschisă, inevitabil poluanții din exterior ajung în interior.

 • Atât la oraș cât și la țară în clădiri se poate instala mucegaiul dacă izolația și ventilația sunt inadecvate.

Având în vedere că aerul sănătos este o nevoie de bază a organismului uman, toate aceste substanțe nocive trebuie eliminate. 

Cu acest scop au fost inventate aparate și tehnologii de curățare a aerului, care după numai câteva ore de funcționare îmbunătățesc calitatea aerului din spațiul interior.

Folosirea lor este un prim pas pentru a menține, igiena aerul din propriul mediu prevenind astfel îmbolnăvirile (astm, alergii, probleme respiratorii).

Cei mai cunoscuți factori poluanți din interior

Sunt în jur de 4 milioane de români care se confruntă cu simptome alergice chiar și în interiorul locuinței.

Multe din aceste alergii sunt cauzate de folosirea în exces a produselor chimice de curățenie, a substanțelor antibacteriene, a dezinfectantelor și a antibioticelor.

Ecosistemul biologic al corpului se dezechilibrează și nu se mai poate proteja de inamicii invizibili. Soluția în acest caz este folosirea probioticelor de interior care pot reconstitui echilibrul intern al mediului în care locuim și implicit al organismului nostru.

Cei mai cunoscuți poluanți din interior sunt:

factorii poluanti din interior
 • Particule de praf și polenuri
 • Spori de mucegai
 • Agenți patogeni, viruși și bacterii
 • Compuși organici volatili din soluțiile pentru curățenie și igienizare
 • Formaldehide provenite de la substanțele cu care sunt tratate obiectele din casă 
 • CO2 expirat, radon, oxid de azot  

Există deci numeroase motive pentru care este nevoie de curățarea aerului interior. Scopul este protejarea sănătății sau chiar a vieții dacă este vorba de agenți patogeni periculoși cum s-a dovedit a fi Covid-19.

Însă e bine de notat că orice tehnologie de purificare am folosi, acesta nu înlocuiește aerisirea necesară împrospătării aerului interior.

Ce face un purificator de aer?

Dacă nu ați avut de-a face niciodată cu acest tip de produs probabil vă întrebați: ”Ce face un purificator de aer? Când și unde este nevoie de el?”

Acesta este un aparat care curăță și eliberează aerul din interior de particulele nocive sănătății, pentru ca acestea să nu mai poată fi inhalate, contribuind astfel la sănătatea și starea de bine a  persoanelor sensibile, alergice sau cu imunitatea redusă.

Scopul este crearea unui mediu interior sănătos și prevenirea problemelor respiratorii, alergii, astm și a reduce posibilitatea transmiterii agenților patogeni.

purificator aer si dezumidificator woods ad20

 

Unele modele cum este echipamentul AD20, cumulează funcția de igienizare cu cea de dezumidificare pentru a fi și mai eficiente în igienizarea spațiilor umede și cu probleme de mucegai. 

Tehnologii de curățare a aerului interior

În cele ce urmează vom prezenta 3 dintre cele mai frecvent utilizate tehnologii de curățare a aerului.

Filtrarea aerului și Ionizare particulelor de impurități

Pentru a mări eficiența filtrării, particulele de impurități sunt încărcate electrostatic astfel ca să fie atrase de filtrele Hepa preîncărcate static, din fabrică.

Această tehnologie este folosită și de aparatele marca Woods.

Woods este cunoscut de peste 40 de ani pe piața de profil, prin echipamentele profesionale produse pentru industria medicală, alimentară, școli și spațiile destinate fumătorilor.

Recomandat pentru:

 • locuințe rezidențiale
 • birouri
  Producătorul acordă produselor Woods o Garanție de până la 10 Ani!

Sterilizarea aerului cu radiații UV-C

Aerul din interiorul încăperii este sterilizat prin acțiunea radiațiilor UV-C. Acțiunea se produce în 4 etape:

 1. Aerului absorbit prin partea de jos a echipamentului este filtrat cu filtre M6, care vor reține majoritatea particulelor patogene.
 2. Agenții patogeni care trec de filtru, vor fi distruși de radiațiile UV-C din interiorul aparatului.
 3. Aerul sterilizat este eliberat în partea de sus a aparatului.
  Procesul este repetat de 5 ori în timp de 1 oră.

Această tehnologie este folosită de către aparatele profesionale Filtair Airvent.

Recomandat pentru:

 • cabinete medicale
 • instituții publice cu flux mare de persoane
 • industria HORECA, sport și beauty

Dispersarea de probiotice în interior

Este o tehnologie revoluționară care schimbă modul în care este purificat spațiul interior.

Aparatul pulverizează periodic (la fiecare 30 de minute, timp de 30 de secunde), în interiorul încăperii soluția ce conține miliarde de probiotice capabile să curețe atât aerul cât și suprafețele și obiectele din interior.

Această tehnologie revoluționară, a fost brevetată de Better Air® și are drept rezultat consumarea tuturor resurselor organice care susțin supraviețuirea bacteriilor patogene, a mucegaiului, mătreața animalelor de companie, celulele de piele moartă, reziduurile acarienilor.

Domenii de utilizare:

 • Rezidențial (dormitoare, sufragerii, camere de copii)
 • Spații publice (birouri, cabinete medicale, săli de așteptare, creșe, grădinițe, săli de sport, beauty)
 • Evenimente cu număr mare de persoane pentru a preveni transmiterii agenților patogeni, viruși și bacterii.

Construcțiile din viitor ne vor feri de îmbolnăviri

Aer proaspăt și sănătos

De ani de zile, oamenii e știință atrag atenția că distanțarea de natură și petrecerea a cea mai mare parte timpului în interior, creează o serie de probleme cronice de sănătate.

Cele mai frecvente fiind: astmul, depresia, alergiile, obezitatea, sindromul intestinului iritabil.

Lipsa aerisirii, a luminii solare, umiditatea și temperatura neadecvată sau poluarea aerului interior sunt parțial de vină pentru flagelul de boli cronice și pandemia actuală.

Există însă un factor invizibil, neglijat până acum, numit microbiomul clădirii care ne influențează sănătatea.

Este compus din trilioane de microbi inclusiv bacterii, ciuperci și viruși, proveniți de la oameni sau care se hrănesc cu reziduuri umane.

Pandemia de coronavirus a fost un semnal de alarmă, care a intensificat preocupările cercetătorilor în vederea cultivării ”microbilor benefici sănătății”  în locuințe, care să ne ferească de îmbolnăviri și să împiedice adăpostirea agenților patogeni în interior.

Oare putem cultiva microbi benefici în casele nostre la fel cum cultivăm plantele în grădină?

Avem cel puțin un răspuns pozitiv, la această întrebare, dovedit de rezultatele obținute de prima companie producătoare de probiotice de mediu din lume.

Better Air®  este pionier și lider de piață în biocontrolul interior. Produsele sale sunt 100% sigure, certificate Made Safe® și sunt apreciate datorită eficienței de lungă durată, reducerea transmiterii de boli infecțioase, inclusiv Covid-19, anihilarea bacteriilor rezistente la antibiotice și reducerea reacțiilor alergice.

Luke Leung, directorul societății de inginerie durabilă Skidmore Owings & Merrill (SOM), ale cărui proiecte includ și cea mai înaltă clădire din lume Burj Khalifa din Dubai, consideră că ”este doar o chestiune de timp ca microbiomul construcțiilor din viitor să poată fi modelat astfel ca să ne ferească de îmbolnăviri și boli cronice.”

Respiră aer proaspăt și în interior!
Este esențial pentru o viață sănătoasă!